Referentieprojecten

MENNEKES bespaart bouwkosten Prolyte


MENNEKES bespaart bouwkosten bij Prolyte
De firma Prolyte Products BV uit Leek is een vooruitstrevend bedrijf dat aluminium truss systemen maakt. Met een eigen Research en Development afdeling en een grote voorkeur voor hoogwaardige kwaliteit heeft zij zich de laatste jaren een plaats verworven tussen de drie marktleiders op truss gebied in de wereld. Erkenning van de kwaliteiten van Prolyte lag ook in de benoeming van “Beste ondernemer van het Noorden” in 2006. Om aan de grote productievraag te kunnen voldoen en hun positie zeker te stellen voor de toekomst was een uitbreiding van de productiemogelijkheden noodzakelijk. In 2006 werd dit gerealiseerd middels de renovatie van een leegstaand pand aan het Industriepark te Leek. Dit bedrijfspand van meer dan 5000 m2 werd omgetoverd tot een productiehal voor zestig lassers en, met oog op de toekomst, ruimte voor honderd lasplekken.

Overbodig
Voor de lasplekken zijn 400 Volt aansluitingen nodig voor lasapparatuur en pompen en 230 Volt aansluitingen voor handgereedschap. De traditionele opzet, waarbij alle contactdozen apart bedraad zijn, resulteerde in tien kilometer kabel voor dit pand, waarmee de totale oorspronkelijke aanneemsom op € 500.000,- uitkwam. Productiemanager Dominique Duijn van Prolyte nam voor advisering en projectbegeleiding Van Marum Elektrotechniek uit Groningen in de arm. Deze adviseerde de toepassing van MENNEKES verdeelkasten. Homij Technische Installaties bv uit Groningen die de installatie zou uitvoeren, koos op advies van Hateha de EverGUM verdeelkasten van MENNEKES. In deze volrubberen verdelers zijn in dit geval drie 400 Volt contactdozen opgenomen en vier Schuko® contactdozen. Dit betekent dat slechts een enkele kabel vanaf de hoofdverdeler als zakeind vanaf het plafond naar de EverGUM verdeler loopt i.p.v. zeven kabels die dezelfde weg afleggen. Op deze wijze wordt het kabelgebruik teruggedrongen van tien naar één kilometer, wat, zeker bij grotere afstanden, niet alleen kabel en bevestigingsmateriaal bespaart maar ook de kostbare arbeidsuren beperkt houdt. Geen overbodige kabels meer dus, wel een besparing van bijna vijftig procent op de totale bouwsom.

Snelle montage en veilige werkplekken
De in totaal zevenenvijftig EverGUM verdelers zijn compleet voorbedraad geleverd en zijn zo gemakkelijk te installeren. Bovendien bieden zij de mogelijkheid om de werkplek ter plaatse te beveiligen. In dit geval zijn bij vijfenveertig EverGUM verdelers de 400 Volt contactdozen afgezekerd met 25 Ampère installatieautomaten en de Schuko® contactdozen met 16 Ampère installatieautomaten. De installatieautomaten zijn netjes weggewerkt achter een transparant klapdeksel. Bij storingen of overbelasting kan de oorzaak dus ook weer snel en gemakkelijk opgespoord en verholpen worden. De EverGUM verdelers kunnen naar wens worden samengesteld, zodat een afwijkende uitvoering, zoals de zeven verdelers waarbij de 400 Volt contactdozen met 32 Ampère installatieautomaten zijn afgezekerd, geen enkel probleem vormen.

Ook op locatie
Op de locaties waar de trussen uiteindelijke toegepast worden, of het hier nu gaat om popconcerten, theaters of het terrein van de Olympische Spelen, biedt Prolyte ook ondersteuning. Speciaal voor het liften van de trussystemen ter plaatse hebben zij de Prolyft ontwikkeld en leveren zij verlengkabels. Ook ontwikkelden zij zelf de controls voor Prolyft. Voor de voeding van de Prolyft units maakt men gebruik van MENNEKES contactstoppen. De controls voor de liften zijn voorzien van MENNEKES contactstoppen voor de voeding en één of twee koppelcontactstoppen voor de afgaande groepen die op de controls zijn aangesloten. Tevens worden er MENNEKES koppelcontactstoppen en contactstoppen gebruikt voor de verlengkabels.