Referentieprojecten

Trafostation Windpark Krammer verlicht met Schuch

Windpark Krammer op en rond de Krammersluizen in Bruinisse is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bijna 5000 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark te ontwikkelen.

Consumenten leveren aan het bedrijfsleven

Op het windpark staan 34 turbines waarvan de stroom voor 95% is verkocht aan vier multinationals: Google, Nouryon (vh AkzoNobel chemie), DSM en Philips. Het is een unieke constructie, waar geen energiemaatschappij tussen zit. En omdat Windpark Krammer een burgerinitiatief is, levert de consument dus aan het bedrijfsleven.

Trafostation

Windpark Krammer is op en rond de Krammersluizen gebouwd, bij de Philipsdam aan de oostkant van de Grevelingen. In dit gebied is ruim wind te vinden voor de turbines die in totaal een vermogen leveren van 102  Megawatt. Het servicegebouw is een ontwerp van Bouwman Architectuur Studio uit Middelburg. Voor de overige gebouwen, terreinontwerp en verlichting was Marco Bouwman verantwoordelijk voor de esthetische begeleiding. Naast het servicegebouw en het controlegebouw is er voor de verwerking en het transport van dit megavermogen een transformatorstation gebouwd. Dit trafostation is van scratch af aan opgetrokken door ABB uit Rotterdam. Het 150 kV trafostation en de 150 kV kabel vormen het tussenstation tussen Windpark Krammer en het hoofdstation van netbeheerder TenneT in Middelharnis. Inmiddels is het trafostation overgedragen aan het beheer van Windpark Krammer. De windturbines zijn gekoppeld aan het trafostation en de productie is gestart, ofwel: ‘energization van de windturbines’ heeft plaatsgevonden.

Stoer uiterlijk

Goed passend bij het stoere uiterlijk van het trafostation, met de zware transformator en veel staal in het zicht, werd gekozen voor Schuch armaturen type 47 met 27 Watt ledverlichting voor de algemene verlichting. Negen aluminiumkleurige armaturen op bevestigingsarm zijn door ABB
geplaatst aan de wanden van het tussenstation voor de verlichting rond het gebouw zelf en drie dezelfde armaturen, die speciaal gelakt zijn in antraciet, zijn geplaatst op een paal als algemene verlichting rond het 150 kV station.

Windpark Krammer draait ondertussen en zal over enkele maanden feestelijk worden geopend.