Referentieprojecten

Ons magazijn nu verlicht met Schuch Triano’s

Het Hateha-magazijn in Hazerswoude-Rijndijk bestaat uit 2 hoge hallen. We hadden hier conventionele armaturen met gasontladingslampen (HQL, 250 Watt) hangen. Deze waren aan vervanging toe. Ze bevatten namelijk verouderde lichtbronnen en voldeden niet meer aan de Europese regelgeving. Het ligt voor de hand om hier led-armaturen toe te passen van Schuch. Dat hebben we gedaan en nu hangen er 19 Triano’s (3401 L120 G2) die ons magazijn op een prettige manier verlichten. We hebben de voordelen van deze armaturen nu ook zelf aan den lijve ondervonden. En ook de besparing die het oplevert.

Goede lichtopbrengst
De Schuch Triano is uitermate geschikt voor in hoge hallen. Ondanks dat de hallen circa 8 meter hoog zijn, is de lichtopbrengst op de vloer gewaarborgd. Dit zorgt voor een prettige sfeer om in te werken. Daarnaast heeft de verlichting geen tijd nodig om tot 100% output te komen. Ook kan na uitschakelen de verlichting direct weer aangezet worden en bereikt deze ook direct weer de 100% verlichtingssterkte.

Gemakkelijke montage
Door de bouwvorm konden de armaturen 1-op-1 vervangen worden. De bedrading was reeds aanwezig. En de 1-punt ophanging zorgt voor een snelle montage van deze armaturen.

Energiebesparing
Het energieverbruik neemt serieus af met de Triano-armaturen. We realiseren een besparing tot wel twee derde op energieverbruik vergeleken met de oude situatie.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
De Nederlandse overheid heeft een subsidieregeling waarbij een deel van de investering teruggevraagd kan worden: de EIA. Hier hebben we dan ook gebruik van gemaakt. De totale investeringsaftrek bestaat uit de aanschafkosten en installatiekosten. Het totaal van deze bedragen moet boven de € 2.500,= komen en in hetzelfde kalenderjaar liggen om voor aftrek in aanmerking te komen. En belangrijk is dat de led-armaturen voldoen aan > 100 lm/W. De toegepaste Triano heeft een lm/W verhouding van 149. Dus in ons geval waren alle vragen met ‘ja’ te beantwoorden.

Berekening EIA
Een aantal stappen moeten gedaan worden alvorens de investeringsaftrek in te dienen, deze hebben we geïllustreerd met de toegepaste Triano.

1. Maximale investeringsaftrek berekenen, middels de formule:
aantal Lumen per armatuur /1.000 x € 25: 12.540/1.000 x € 25 = € 313,50
2. Berekenen van het totaalbedrag (middels formule in stap 1) voor alle armaturen:
€ 313,50 x 19= € 5.956,50
3. Ligt de investering lager dan het totaalbedrag van stap 2, dan komt het hele investeringsbedrag voor aftrek in aanmerking.
4. In 2018 mag 54,5% van dit totaalbedrag van de winst afgetrokken worden.

Dus niet alleen hebben we beter en prettiger licht in ons magazijn. Op termijn verdienen we de gedane investering ook terug.