Referentieprojecten

Spoorzone Zwolle komt tot leven met Monospots

De gemeente Zwolle is de laatste jaren hard aan het werk om de stationsomgeving opnieuw in te richten en levendiger, aantrekkelijker en groener te maken. Ook miste er een verbinding tussen het station en de binnenstad en aanduiding van de looproute. Het aanpakken van de verlichting vormde een belangrijk deel van de oplossing hiervoor.

Lichtplan

Voor het concept en de uitvoering van het project werden verschillende ver­lichtingsdeskundigen aangetrokken. Het ontwerpteam bestond uit Nobralux uit Schijndel en hun neventak voor openbare verlichting, Studio NLX, die in samenspraak met gemeente Zwolle het lichtplan ontwikkelde. De installatie van de armaturen lag bij aannemer Boskalis Nederland en onderaannemer Ko Hartog Elektrotechniek BV terwijl Luminext werd aangetrokken voor de aansturing en het programmeren van de armaturen. Daarbij moest er worden uitgegaan van het standaard dim­protocol van de gemeente Zwolle zelf, waarin is opgenomen dat de armaturen alleen vanaf het moment van inschakelen tot 21.00 uur en vanaf 06.00 uur tot het moment van uitschakelen op 100% mogen branden, de rest van de nacht worden ze tot 60 of 80% van de licht­sterkte gedimd.

Monospot alleskunner

Zo’n 100 Monospot armaturen van Willy Meyer & Sohn, in de varianten 2 en 3, maken nu deel uit van de ­verlichting bij de spoorzone. Er is voor de Meyer Monospot armaturen in twee varianten gekozen, omdat de lichtmakers hiermee bijzonder flexibel waren in hun toepassingen. Niet alleen zijn er vele varianten ­verkrijgbaar qua grootte en vermogen met verschillende antiverblindings­rasters, maar ook qua lichtoptiek bieden zij vele mogelijkheden. Hiervan werden vier verschillende optieken opgenomen in het lichtplan. Als basisverlichting van het stations­plein zijn zowel breedstralende ­armaturen gebruikt als armaturen met de bijzonder breedstralende ‘straatoptiek’ voor mooie en gelijkmatige verlichting. In het midden van het plein staan masten van 12 meter hoog, met onder andere drie Monospots 3 van 36 Watt. Meer naar de randen van het plein staan masten van 9 meter met onder andere twee Monospot 2 armaturen met vermogens van 15 Watt.

Contrast creëren

Om duidelijk de looprichting van het station naar de binnenstad aan te duiden is gebruik gemaakt van ­contrasten aan beide zijden van het ­station in de richting van de binnen­stad. Deze contrasten worden gevormd door de bundels van de Monospots met zeer smalle lichtbundels. Extra sfeer wordt gecreëerd door de aan­vullende middelbreedstralende ­armaturen.

Geen vervuiling, geen verblinding

De armaturen met straatoptiek in de buurt van het stationsgebouw zijn ­speciaal gericht met een zo klein ­mogelijke tilthoek, zodat het strooilicht het aanlichten van het stationsgebouw niet kan verstoren. Alle andere ­armaturen hebben een honingraat raster, zodat voorbijgangers niet ­verblind worden als ze in de ­armaturen kijken.

Monospot discreet

De wit gepoedercoate Monospot ­armaturen zijn per vier dan wel zes stuks geplaatst op eveneens wit ­gepoedercoate lichtmasten van 9 en 12 meter hoog. Door de pure en compacte vormgeving van de armaturen kunnen zij discreet in de omgeving worden opgenomen. De witte Monospot ­armaturen blijven langer mooi en wit omdat de behuizing geen randjes of voegen heeft waar vuil zich zou kunnen ophopen.

Slimme verlichting

Alle armaturen hebben hoogwaardige ledmodules in 3000K, een dimbare DALI driver en zijn geleverd met een vijfaderig aansluitsnoer voor aansluiting op de controllers van Luminext. Hiermee worden de ‘gewone’ Meyer armaturen opgenomen in een smart lighting ­systeem van openbare verlichting.

Voor het reguliere verloop van de dag vormt de tijdsturing van het Zwolse licht­protocol de basis, maar met deze ­controllers worden de Meyer armaturen ‘slim’ en kan de gemeente Zwolle zelf op afstand ingrijpen op het aansturen van de verlichting mocht dat nodig zijn.