Referentieprojecten

Duurzame ledverlichting op HAK terrein

HAK BV is een Nederlands bedrijf dat is opgericht in 1952 door de familie Hak. HAK wil graag mensen helpen om meer groenten en peulvruchten te eten, omdat dat niet alleen beter is voor de gezondheid, maar ook voor de planeet. In lijn met deze groene missie, genaamd De Groene Keuken van HAK, wil zij in de loop van dit jaar verder als officieel gecertificeerde B Corporation. Bekende mede B Corp bedrijven zijn bijvoor­beeld Ben & Jerry’s en Danone. Hun motto is ‘using business as a force-for-good’.

Energiezuinig

Een ander onderdeel van de groene missie van HAK is het energie­management. Bij de fabriek in Giessen worden een kleine 5000 zonnepanelen geplaatst, welke klus van de zomer afgerond wordt, en alle oude HQI-­verlichtingsarmaturen worden ­vervangen door ledverlichting. Bij de keuze van de armaturen werden een paar eisen gesteld. Noodzakelijk was een lange levensduur van de leds, ­bijzonder energiezuinige leds en ­armaturen met grote vermogens omdat het buitenterrein van HAK behoorlijk uitgestrekt is.

Levensduur & lm/W-verhouding

Al deze eisen vonden zij ingewilligd bij verschillende soorten buitenverlichting van Schuch. Er werd gekozen voor 25 straatarmaturen type 48, die de rijweg voor vrachtwagens aanlichten, en 23 FOCO vlakschijnwerpers in breedstralende uitvoeringen als terreinverlichting.

De lange levensduur van al deze Schuch armaturen ligt op L90 > 100.000h, wat wil zeggen dat de lichtopbrengst na 100.000 uur nog 90% is. Ook zijn de leds van deze armaturen bijzonder energie­zuinig, zij hebben allemaal een lumen/Watt-verhouding van rond de 140. ­Grotere vermogens zijn bij deze vlak­stralers FOCO XL geen probleem, met de speciale uitvoeringen in 140 en 280 Watt en de breed- dan wel asymmetrisch breedstralende optieken kunnen zij op moeilijke plekken veel terrein afdekken.

Paddenstoelen

Als laatste worden er paddenstoel­armaturen KONIC uit de serie 544 geplaatst die de terrein­verlichting aan de buitenzijden afronden. De bijzonder breedstralende optieken maken het mogelijk om de masten ver uit elkaar te plaatsen en toch voldoende lichtop­brengst te ­genereren.

Op weg naar CO2-neutraal werken

Met deze led verlichting zet HAK een mooie verduurzamingsstap richting het streven om in 2035 CO2-neutraal te kunnen werken. Op weg naar circulair ondernemen van grond tot mond.