Referentieprojecten

Hybride Microgrid Energiecontainer

Op 23 januari jl. was Helga van Leur gastspreker bij de productlancering van de Hybride Microgrid Energiecontainer. Deze innovatieve energiecontainer is ontstaan uit nauwe samenwerking tussen Topec B.V., EST Floattech en zusterbedrijf Pon Power en is bedoeld als showcase voor klanten, die een oplossing zoeken in duurzame energievoorziening. Bijvoorbeeld voor locaties zonder een (betrouwbare) aansluiting op het openbare elektriciteitsnet, als zelfvoorzienende voeding voor kantoor of voor industriële productielocaties. Op locatie geplaatste zonnepanelen of windmolens, in combinatie met een omvormer, batterijen en een generatorset zijn nodig voor deze duurzame energievoorziening.

Zelfvoorzienend

Op dit moment is de container aangesloten op de zonnepanelen op het dak van het gebouw van Pon Power. De stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen en vervolgens opgeslagen in de batterijen in de container. De generatorset in de container dient als back-up voor momenten dat er niet genoeg zonlicht is geweest om de batterijen op te laden. Met deze oplossing kan er een constante energievoorziening geboden worden.

Showcase

Het voordeel van deze mix van hernieuwbare en traditionele energiebronnen is significant en daarmee ideaal voor klanten met ambitie op gebied van duurzaamheid, die ook kritisch zijn op gebied van de kosten. In het ontwerp kan ook aan speciale eisen tegemoet worden gekomen en kan voor iedere klant een passende oplossing bedacht worden.

MENNEKES – eenvoudig maar
comfortabel

Voor de externe aansluitingen van de Hybride Microgrid Container is gekozen voor twee MENNEKES toestelcontactdozen van 125 A, 400 V. Hierop worden de koppelcontactstoppen, contactstoppen en contactdozen aangesloten die via de omvormer de stroom overbrengen van de zonnepanelen naar de batterijen. De (koppel-)contactstoppen behoren tot de PowerTOP® Xtra familie. PowerTOP® Xtra contactmaterialen hebben X-CONTACT® INSIDE, de nieuwste innovatie van MENNEKES. Net zoals bij de Hybride Microgrid Container is het principe eenvoudig maar effectief. Het nieuwe X-CONTACT® heeft verende en gesleufde contactbussen. De bussen veren uitsluitend op basis van hun materiaaleigenschappen, zonder dat er extra veerelementen nodig zijn. De electrical engineers hebben heel bewust gekozen voor de kwaliteit en degelijkheid van MENNEKES, zodat hun klanten later gemakkelijk kunnen werken met de container en verzekerd zijn van een gedegen contact.

Mobiel voor beurzen

Bij het verende contactmateriaal van PowerTOP® Xtra kost steken en trekken 50% minder krachtinspanning, waardoor het ook veiliger en vooral ook gemakkelijker in gebruik is. Dit is een voordeel omdat de container momenteel wordt gebruikt als showcase op beurzen en evenementen.Ondanks dat het steken en trekken gemakkelijker verloopt, zorgt deze speciale contactvorm toch voor een optimale contactdruk.

Ook de ergonomische vormgeving van de behuizing maakt u het bedienen gemakkelijker. Door de antislip greepzone met rubber op de behuizing en de wartel, die bij aandraaien tegelijkertijd functioneert als kabeltrekontlasting wordt het aansluiten nog eenvoudiger. De kooiklemmen garanderen hoge klemkrachten. Tegenwoordig hebben alle 16 tot en met 125 A MENNEKESPowerTOP Xtra® uitvoeringen X-CONTACT® INSIDE.