Referentieprojecten

Gewoon efficiënt JUNG KNX in kantoor mediapark

Bij de renovatie van een kantoorpand in het mediapark in Hilversum luidde de opdracht om alle verlichting om te bouwen naar ledverlichting, en de besturing van de verlichting, de verwarming en de zonwering op een efficiënte en duurzame manier te organiseren. De opdracht voor de elektrotechnische installatie ging naar Schimmel Elektrotechniek BV uit Laren. Door hun jarenlange ervaring met het KNX systeem in luxe woningbouwprojecten kwamen zij op het idee om ook hier met JUNG KNX te werken, gezien de betrouwbaarheid en de stabiliteit van het ­systeem. Zij hebben de installatie ook zelf geprogrammeerd.

Alleen als het nodig is

Bij deze nieuwe, bijzonder efficiënte, lichtregeling hoeven de medewerkers geen bedienpunten meer te gebruiken op hun werkplek. De lichtregeling wordt gestuurd door een nieuw type aanwezigheidsmelder, klein genoeg om niet al te veel op te vallen in het plafond, maar wel ‘groots’ qua mogelijk­heden. Met deze aanwezigheids­melders worden zowel de verlichting als de verwarming aangestuurd, maar dan alleen als er werknemers aan­wezig zijn. De melder registreert ­aanwezigheid en meet de lichtsterkte op de werkplek. Hij stuurt de DALI dimactoren aan om de lichtsterkte te verhogen als er gewerkt wordt zodat de werknemers op hun werkplek altijd 400 Lux hebben. De verlichting schakelt weer uit als er niemand meer aan zijn bureau zit, met een nalooptijd van 20 minuten. Daarnaast meet de aanwezig­heidsmelder de ruimtetemperatuur en geeft deze door aan de KNX motor­ventielaandrijvingen boven het ­plafond. Zo wordt de ruimte ook alleen verwarmd naar 20 graden als
er mensen zijn.

DALI sturing tunable white

Om de ongeveer 200 TW ledarmaturen per verdieping aan te sturen, wordt gebruik gemaakt van vier JUNG KNX DALI Gateways per verdieping die ieder 64 ledarmaturen kunnen dimmen tot de vaste lichtsterkte van 400 Lux.

Zonwering

De aan drie zijden van het gebouw geplaatste zonwering wordt per drie ramen aangestuurd door een zonne­sensor via relais. De JUNG KNX ­jaloezieactoren sturen op aangeven van de zonnesensoren via relais de zonwering naar de gewenste positie. Handig hierbij zijn de groottes van de JUNG Jaloezieactoren die gebruikt zijn tot 12-voudige uitvoering, waarmee de installatie overzichtelijker is.

Als alles automatisch gaat

Omdat de besturing van de verlichting, verwarming en zonwering auto­matisch verloopt, zijn er nauwelijks nog bedienpunten nodig. Op een enkele plek zit nog een wandzender in het programma A 550 in antraciet mat. Hiermee kan de verlichting in de keuken bediend worden en kunnen lichtscènes worden ­opgeroepen in presentatieruimtes, meer bedienpunten zijn er niet nodig.

Mooi weggewerkt

De inrichting van het kantoorpand heeft een industriële sfeer gekregen, met weids opgezette kantoortuinen en open plafonds. De open plafonds waren nog wel een punt van aandacht. Hierdoor was het wel noodzakelijk om alle bekabeling netjes weg te werken. Hierbij hielp de goede samenwerking van de verschillende disciplines en ook de aanwezigheid van de KNX bus. Over een enkele KNX bus loopt de besturing van de verschillende installaties voor zowel de verlichting en de verwarming als de zonwering. Dat maakt de installatie eenvoudig en overzichtelijk en het scheelt ruimte in de kabelbanen.