Doepke EV-aardlekschakelaar voldoet aan nieuwe norm elektromobiliteit: IEC 61851-1 ed 3


Als u de berichtgevingen uit de automobiel industrie heeft gevolgd, mag duidelijk zijn dat de volledig elektrische auto definitief zijn intrede zal doen en voorlopig zal blijven. Volop reden dus om met de aanschaf en advisering naar uw klanten te kiezen voor toekomstbestendige oplossingen en deze volgens de norm veilig te installeren.

De norm IEC 61851-1 ed 3 is gepubliceerd en hierin staan een aantal belangrijke punten:

1. Ieder oplaadpunt moet door een eigen aardlekschakelaar van max. 30 mA worden beveiligd!
2. Er is geen onderscheid meer tussen 1- en 3-fase, in beide situaties moet er worden beveiligd tegen DC foutstromen:
3. Ofwel middels een aardlekschakelaar Type B. Let op bij het toepassen van Type B moeten in sommige situaties in verband met selectiviteit ook andere aardlekschakelaars in Type B worden uitgevoerd of vervangen!
4. Ook moet bij een gelijkstroomfout van > 6 mA de installatie worden gescheiden, dus stoppen van het laadproces via een relais is niet voldoende! Hiervoor is de speciale EV-aardlekschakelaar van Doepke gemaakt.
5. De aardlekschakelaar mag in het laadstation of in de verdeler worden geplaatst.
6. Automatische reset of reset op afstand is niet toegestaan.

EV-aardlekschakelaar biedt meerdere voordelen

Doepke heeft enige tijd geleden de speciale EV-aardlekschakelaar ontwikkeld die prijsgunstig is en voldoet aan de nieuwe norm.

Deze EV-aardlekschakelaar is een Type A aardlekschakelaar met een toegevoegde Type B functie die ervoor zorgt dat bij een gelijkstroomfout van > 6mA de installatie wordt gescheiden. Zij biedt deze aardlekschakelaars in zowel een 2-als 4-polige uitvoering. In tegenstelling tot de Type B aardlekschakelaar, is het met de EV-aardlekschakelaar niet nodig om in sommige situaties in verband met selectiviteit ook andere aardlekschakelaars in Type B uit te voeren of te vervangen. Daarbij is de EV-aardlekschakelaar op zichzelf dus niet alleen voordeliger dan een Type B, maar andere aanpassingen aan aardlekschakelaars in de installatie zijn ook niet nodig.

Bestelnummers:
09.134.018HD
2 Polig, 4TE, nul rechts
DFS 4, 040-2/0,03-A EV HD

09.134.817HD
4 Polig, 4TE, nul rechts
DFS 4, 040-4/0,03-A EV HD

Doepke Dasy: efficiënt verlichten met de schemerschakelaar

De Doepke Dasy is een schemerschakelaar voor wand- en mastmontage. Het schakelmoment richt zich op de lichtsterkte, zodat ook in de verschillende seizoenen bij de juiste schemerwaarde wordt aan- en uitgeschakeld. Dit werkt energie- en kostenbesparend.

In- en uitschakelvertraging
Omdat de Doepke Dasy een aan- en uitschakelvertraging heeft, wordt hij niet beïnvloed door bijvoorbeeld voorbijrijdende auto’s of kortstondige verduistering.

Nieuw: Dasy TC met tijdklok
Met de geïntegreerde schakelklok kunt u een tijdsbestek vastleggen, waarin geen verlichting nodig is. Dit leidt tot wezenlijk minder stroomverbruik en kosten. Handig voor alle situaties waarin de verlichting niet de hele nacht hoeft te branden.

Nieuw: in antraciet
Naast de witte variant levert Doepke de Dasy nu ook in antractiet.

Meer informatie?
Download hier de brochure.

Doepke introduceert de Dasy TC

De nieuwe Doepke Dasy TC van combineert de klassieke schemerschakelaar met een tijdschakelklok.  Met de TC- functie (Time Control) kan het licht tussen bepaalde tijden automatisch uitgezet worden, als verlichting niet nodig is. Denkt u hierbij aan het verlichten van reclameborden, wegen of bedrijfsparkeerplaatsen. Dit zorgt voor energiebesparing, dat voor veel organisaties een thema is. De schemerschakelaar is met een instelbereik van 1 – 200 Lux flexibel inzetbaar. Deze is te bevestigen op een wand of mast.

Meer informatie vindt u op de website van Doepke.Doepke introduceert een intelligente aardlekschakelaar met zelftest

Deze bijzondere aardlekschakelaar met “Selftest” bewaakt zichzelf en voert regelmatig een zelfdiagnose uit zonder dat de stroom onderbroken wordt. Wat normaal gesproken bij een aardlekschakelaar handmatig moet worden uitgevoerd met de testknop, gebeurt bij dit apparaat elk maand automatisch. De schakelaar wordt daarbij gecontroleerd op correct functioneren. Bypass contacten nemen de stroomvoorziening tijdens de zelftest over. Via een programmeerbaar potentiaalvrij contact kan logboekregistratie plaats vinden. 

“Selftest Restart”
Bij de uitvoering met Selftest Restart schakelt de aardlekschakelaar automatisch weer in bij een vals alarm. Deze ongewenste afschakelingen kunnen veroorzaakt worden door blikseminslag, tijdelijke lekstromen, trillingen of verlaging van isolatieweerstand door vocht of vuil. De Selftest Restart schakelt de spanning binnen 10 seconden weer in, nadat hij de isolatieweerstand naar de aarde gecontroleerd heeft. Als het apparaat een fout ontdekt in de installatie, dan volgt na twee minuten een nieuwe test. Zo lang de fout nog bestaat wordt de test elke twee minuten herhaald. Een poging om weer in te schakelen volgt pas bij een foutloze installatie. 

Veiliger
Omdat de test niet meer zelf hoeven uit te voeren, kan de test nooit worden overgeslagen. Ook is de installatie langer beschikbaar, omdat de voeding door de Selftest Restart snel weer ingeschakeld kan worden. Een veiliger installatie dus, met minder uitvalkosten. 

De aardlekschakelaars zijn in 25A tot en met 63A verkrijgbaar, voor een foutstroom van 30 mA.
De montage en het aansluiten zijn eenvoudig en intuïtief.

Doepke introduceert unieke aardlekschakelaar voor emobility

Voor iedere laadunit voor elektrovoertuigen dient een aardlekschakelaar of aardlekautomaat met een maximale foutstroom van 30 mA te worden toegepast volgens norm IEC 61851-1. Maatregelen ter beveiliging tegen gladde gelijkstroomfouten groter dan 6 mA moeten worden genomen. Voorheen kon in dit bereik alleen een duurdere Type B aardlekschakelaar toegepast worden.

Veilig en gunstige prijsstelling
Met de DFS 4 EV worden voorliggende aardlekschakelaars of aardlekautomaten voor verblinding beschermd en blijft de beschermingsfunctie voor de bestaande installatie gewaarborgd. Doepke is uniek in het aanbieden van deze aardlekschakelaar, welke volledig voldoet aan de norm (IEC 61851-1) en een gunstige prijsstelling heeft.

Meer informatie
In het Nederlandstalige leaflet vindt u meer informatie over de werking en toepasbaarheid van deze nieuwe aardlekschakelaar. Via de documentatie pagina kunt u ook de gedrukte exemplaren aanvragen.

Voor vragen of nadere informatie staan we graag voor u klaar. Neemt u hiervoor contact op met onze afdeling Verkoop.

Nog veiliger met Doepke aardlekschakelaars Type B

Doepke is de specialist in veiligheid. Op Elektrotechniek 2013 hebben we de Type B aardlekschakelaar laten zien. Deze zorgt voor veiligheid in onder andere de medische wereld, bij inzet van zonnepanelen, elektromobiliteit en industriële installaties met besturingscomponenten zoals frequentieregelaars en omvormers. Deze apparaten zorgen voor vervuiling op het net wat ertoe kan leiden dat een standaard toegepaste Type A aardlekschakelaar niet uitschakelt. Voor een goede beveiliging is het dus noodzakelijk in deze gevallen een Type B aardlekschakelaar in te zetten.

Veelvuldig toegepast bij elektromobiliteit
De Type B aardlekschakelaar van Doepke wordt steeds vaker ingezet in de laadinfrastructuur voor elektrische auto`s. Elektrische auto`s kunnen gelijkstroomfouten voortbrengen door storing of veroudering. Bij een aardlekschakelaar Type A zou een gelijkstroomfout van 6mA ervoor zorgen dat de aardlekschakelaar niet meer functioneert waardoor een onveilige situatie ontstaat. Voor de aardlekschakelaar in het laadpunt dat aan de IEC 61851 norm dient te voldoen, kan zonder beperking een Type B worden toegepast. Dit is van toepassing in combinatie met een 3-fase aansluiting van het laadpunt, voor een 1-fase aansluiting van het laadpunt mag een Type A aardlekschakelaar worden toegepast.

Meer informatie
Meer (technische) informatie vindt u op de website van Doepke, hierbij heeft u de keuze uit Duitstalige informatie waarna u doorklikt op “Allstrom-info” en Engelstalige informatie waarna u doorklikt op “Information on AC-DC sensitive RCCB”.

Wilt u weten wanneer het toepassing van een klasse B aardlekschakelaar wenselijk is? Hiervoor kunt u terecht in onze i-help. Meer informatie over de MENNEKES laadoplossingen, waar de Type B aardlekschakelaars in worden gebruikt vindt u via www.hateha.nl/elektromobiliteit.

U kunt ook contact opnemen met onze afdeling verkoop voor meer informatie of technische ondersteuning.Doepke Heavy Duty aardlekschakelaar

Bij aardlekschakelaars die gebruikt worden in agressieve omgeving met schadelijke gassen en hogere luchtvochtigheid kunnen materialen binnenin gaan roesten, waardoor de betrouwbaarheid van de aardlekschakelaar in het geding kan komen. Dit is zelfs nog het geval bij gesloten behuizingen en verdeelkasten. Het gaat hier bijvoorbeeld om bedrijven in de landbouwsector, havens, tankinstallaties, laboratoria, gebruikers van oplosmiddelen zoals drukkerijen en zwembaden.

De Doepke serie Heavy Duty aardlekschakelaars zijn beter ingekapseld. Bovendien is het uitschakelrelais gemaakt van materialen die minder gevoelig zijn voor chemische stoffen en corrosie. In principe zijn de Doepke aardlekschakelaars uit alle bouwgroepen op aanvraag verkrijgbaar in HD uitvoering. Dit geldt zowel voor type A als voor het allstromsensitive type B.

Doepke DFS TWIN: aardlekschakelaar testen zonder dat de stroom uitvalt

Voor een goede en veilige werking van de aardlekschakelaar wordt aangeraden om deze een maal per maand te testen. Dit betekent normaal gesproken bij een test een onderbreking van de stroom-toevoer. Niet alle apparaten of toepassingen kunnen zonder stroom, denk hierbij aan computers, ziekenhuizen of industrie. Daarom heeft Doepke een dubbele aardlekschakelaar ontwikkeld die ervoor zorgt dat de aardlekschakelaar en getest kan worden en de stroom niet uitvalt: de DFS TWIN.

Meer informatie over DFS TWIN vindt u in de brochure Neuheiten 2010.Nieuwe hoofdcatalogus Doepke

In de nieuwe Doepke catalogus kunt u zien dat de vormgeving van alle aardlekschakelaars en _automaten die Doepke produceert, gewijzigd zijn. Verder is er een hele nieuwe serie installatie-automaten aan haar assortiment toegevoegd (v.a. pagina 4.03) voor verschillende toepassingen. Voor woningbouw en utiliteit zijn de automaten leverbaar met insteekklemmen (hsl-versie) en schroefaansluiting (h-versie). Voor de industrie zijn ze uitsluitend leverbaar met schroefaansluiting (i-versie). Het grote verschil tussen de automaten voor deze 2 toepassingen, is de kortsluitwaarde: voor de woningbouw is deze 6 KA en voor de industrie 10 KA.

U kunt de nieuwe hoofdcatalogus van Doepke aanvragen of downloaden op deze pagina.

Compacte aardlekautomaten 5 modulen breed

Doepke introduceert de nieuwe 4-polige aardlekautomaat voor hogere vermogens welke slechts 5 modules breed is.

De nieuwe aardlekautomaten is er in 40A uitvoering met een aanspreekstroom van 30 of 300mA. De uitschakelkarakteristiek is er in B en C en de kortsluitvastheid bij dit type is 6kA.

Voor meer informatie over deze nieuwe compact aardlekautomaten van doepke kunt u terecht op www.doepke.de.

Multifunctionele schakelactor DRM8

De nieuwe multifunctionele schakelactor DRM 8, geschikt voor het schakelen van verlichting of het sturen van jaloezieen, vervangt de DRO 4b, DRO 4c en de DSM 8 waardoor een overzichtelijker productenpakket ontstaat.

De DRM 8 is voorzien van een LCD display en beschikt over 4 toetsen voor een eenvoudige, menugestuurde, configuratie. De bedrijfstypen zijn instelbaar, inclusief een pulsbedrijf voor het nauwkeurig sturen en/of kantelen van jaloezieen. Deze pulsduur van dit pulsbedrijf kan worden ingesteld van 100ms tot 800ms. Indien de bussturing wegvalt kan voor de uitgangtoestand een keuze worden gemaakt uit: aan/uit, op/neer of geen actie. Configuratie van de adressen is mogelijk zonder gebruik te hoeven maken van het handcodeerapparaat (type DHK). Eventueel kan bediening van de relais handmatig geschieden in de “off line” modus.

Uw bestellijst

U kunt aan deze bestellijst ook documentatie van andere fabrieken toevoegen alvorens de bestelling te voltooien
Mennekes | Jung | Doepke | Schuch | Meyer | Brk | Hateha

Nieuws + Noviteiten

JUNG partner Innovatie Award ARC18

ARC is een initiatief van de Architect in samenwerking met partners. Met ARC streeft de Architect… Lees verder

eNet SMART HOME ontwikkelt door

De ontwikkelingen staan niet stil bij eNet SMART HOME. Om de gebruik van eNet SMART HOME… Lees verder

Wat een weekje! Bedankt!

Deze week was het erg gezellig en druk bij de 125 jaar Oosterberg Jubileumtour in Leeuwarden,… Lees verder

FireAngel introduceert: De nieuwe projectmelder

FireAngel introduceert een nieuwe rookmelder die speciaal ontworpen is voor de projectenmarkt.

De… Lees verder

Blijf op de hoogte via:

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Scholing
Hier vindt u een actueel overzicht van de door ons verzorgde scholingen.
Konnekties
Ons gratis kwartaal relatie magazine voor iedereen geïnteresseerd in innovatie en ontwikkeling van de door ons vertegenwoordigde fabrieken.
E-konnekties
Onze maandelijkse digitale nieuwsbrief waarmee we u graag op de hoogte houden van de laatste productontwikkelingen en nieuwe documentatie van alle door ons vertegenwoordigde fabrieken.